Assalamualaikum & hi!
Ramadhan is approaching and as announced by the government, there will be no bazar Ramadhan as per usual, this is to ensure that Covid-19 chain can be break!
Insyaallah!
So everyone should be planning your berbuka menu from now on. :p
And, u gotta make it urself this year!
U know what, with these range of Ayam Brand products (as shown), there are so many traditional recipes as well as the modern one that u can explore.
That's why in colabboration with Ayam Brand, I would like to share a few menus/recipes that u can try during this Ramadhan, using the Ayam Brand Coconut Milk & Corn in can.
I've tried one of the recipe! Check it out :
1. Fruit Jelly
Masa Memasak: 2 jam
Hidangan: 6
Lapisan buah
2 cawan air sejuk
¼ cawan gula
½ cawan air laici
1¾ sudu kecil tepung agar agar
2 cawan potongan buah mengikut
citarasa seperti Strawberry, Kiwi, Orange, Blueberries
Lapisan Santan
¾ cawan Ayam Brand Santan Superlight
¼ cawan air
¾ sudu kecil + ⅛ sudu kecil tepung
agar agar
3 sudu besar gula
Secubit garam
4 inci daun pandan(optional)
CARA
MEMBUATNYA:
1. Dalam pot
kecil tanpa api, masukkan air sejuk, air laici, tepung agar-agar dan campurkan
sehingga licin
2. Kemudian,
hidupkan api dan biar didih sehingga semua cair. Sentiasa kacau.
3. Masukkan
gula dan didih sehingga cair. Matikan api dan masukkan ¼ kedalam bekas agar-agar.
4. Masukkan
potongan buah-buahan.
5. Letakkan
agar-agar yang selebihnya diatas menutupi buah.
6. Biarkan
sejuk selama 20 minit atau sehingga bahagian atas kukuh untuk menampung acuan
lapisan kedua.
Sambil
menunggu lapisan buah mengeras, buat bahagian santan:
7. Didalam periuk kecil tanpa api, campurkan santan dan
tepung agar-agar. Kacau sehingga sebati.
8. Masukkan daun pandan dan hidupkan api. Biarkan didih dan
sentiasa kacau campuran sehingga agar-agar telah cair secukupnya.
9. Masukkan gula dan garam. Campur sehingga cair. Buang
daun pandan.
10. Pastikan bahagian buah telah mengeras dan kering,
tuangkan campuran santan diatasnya dengan sudu.
11. Masukkan ke dalam peti ais selama satu jam (atau
lebih) sehingga ia keras sebelum dihidang.
2. Seri Muka Jagung
Masa Memasak: 1 Jam
Hidangan: 6
Lapisan bawah
300g beras pulut, rendam selama 3 jam dan toskan
150ml Santan Ayam Brand
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula (optional)
Lapisan atas
200ml Santan Ayam Brand
4 biji telur bersaiz sederhana
180g gula
50g tepung gandum
20g tepung jagung
8 helai daun pandan
CARA MEMBUATNYA:
1. Campurkan
beras pulut yang telah ditos dengan santan kelapa, garam dan gula untuk lapisan bawah. Kukus pada suhu tinggi selama
15-20 minit.
2. Sambil
itu, campurkan tepung gandum dan tepung jagung ke dalam satu mangkuk.
Kisar
tepung bersama gula, daun pandan, garam dan santan kelapa sehingga cair.
3. Menggunakan
kaedah double boil, masak campuran untuk lapisan atas sehingga pekat.
4. Keluarkan
lapisan bawah tadi dan ratakan sehingga padat.
5. Tuangkan
campuran untuk lapisan atas, ke atas lapisan bawah.
6. Kukus
selama 30-40 minit.
7. Sejukkan
sebelum dipotong (sebaiknya guna pisau plastik) mengikut citarasa.
3. Bubur Kacang
Masa Memasak: 20 Minit
Hidangan: 4
200g kacang hijau, di cuci bersih
2 liter air
100g biji sagu, dicuci bersih
2 helai daun pandan, dicuci dan
diikat
100g gula melaka
Secubit garam
1 tin Ayam Brand Sweet Corn
400ml Ayam Brand Santan
CARA MEMBUATNYA:
1. Didihkan
air di dalam periuk. Kemudian masukkan kacang hijau, air dan daun pandan dalam
kuali. Masak dengan api yang sederhana besar dan sebaiknya ditutup.
2. Selepas kacang hijau telah separuh masak,
masukkan sagu untuk direneh bersama.
3. Kacau
terus secara perlahan-lahan sehingga kacang hijau dan sagu masak sepenuhnya.
4. Tambahkan
gula melaka dan garam secukupnya bersama dengan santan dan jagung.
5. Matikan
api, keluarkan daun pandan dan hidangkan!
4. Pudding Jagung
Masa Memasak: 30 Minit
Hidangan: 12
1
tin Ayam Brand Jagung Manis Ala Krim
1
tin Ayam Brand Jagung Cawan Manis
1
pek Ayam Brand Santan Superlight 330ml
1
cawan tepung kastard
½
cawan gula
½
tin susu pekat manis
1
sudu kecil garam
Hirisan
keju parmesan, mengikut citarasa
CARA MEMBUATNYA:
1.
Dalam periuk, masukkan santan, krim jagung dan jagung manis.
2. Campurkan dengan tepung kastard dan gula.
3.
Masukkan susu dan garam. Campurkan semua pada api sederhana.
4.
Masukkan kedalam bekas gelas atau mold dan simpan di peti sejuk sehingga
keras.
5.
Tambahkan keju di atas dan hidang.
5. Kuih Talam
Masa Memasak: 1 jam
Hidangan: 12
Lapisan atas
250ml Ayam Brand Santan Superlight
30 gram tepung beras
30 gram tepung jagung
50ml air
2 helai daun pandan
¼ sudu teh garam
Lapisan bawah
300gram Ayam Brand Jagung Manis
250ml Ayam Brand Santan Superlight
100 gram gula pasir
50 gram tepung jagung
½ sudu teh perasa vanilla
½ sudu teh garam
CARA MEMBUATNYA:
Lapisan bawah:
1. Kisar
jagung dengan santan dan tapis
2. Masukkan
gula pasir, tepung jagung dan vanilla dan kacau sebati
3. Tuang
¾ campuran ke dalam acuan yang telah diletakkan dengan minyak masak
4. Kukus
lebih kurang 10 minit
Lapisan atas:
5. Panaskan santan bersama daun pandan dengan api yang kecil sehingga mendidih
6. Dalam mangkuk, kacau semua bahan tadi dan tapis
7. Tuangkan campuran ke dalam acuan
8. Teruskan mengukus selama 20 minit sehingga masak
9. Biarkan ia sejuk dahulu sebelum mengeluarkannya dari acuan
6. Kuih Kaswi Labu
Masa Memasak: 1 Jam 40 minit
Hidangan: 15
4
cawan tepung ubi
700g
labu kuning
300ml
Santan Ayam Brand
3
cawan air
7
gram tepung agar agar
2
cawan gula*
1
sudu kecil garam*
Kelapa
parut untuk ditabur, mengikut citarasa
CARA MEMBUATNYA:
1. Kukus labu selama 30 minit sehingga lembut. Lenyekkan
dan biar sejuk.
2. Dalam mangkuk yang kecil, cairkan gula dan garam dalam
air.
3. Dalam mangkuk yang sederhana, campurkan tepung ubi dan
tepung agar-agar.
4. Masukkan ubi, santan dan campuran air gula. Campurkan
semua sehingga licin.
5. Saringkan
dan tuang ke dalam bekas. Stim selama 1 jam.
6. Biar sejuk
dan letak di peti ais sehingga mengeras.
7. Potong
mengikut bentuk yang disukai dan gaulkan bersama kelapa parut. Hidang
7. The recipe I've tried - Bubur Jagung
I myself had tried one of the recipe which is the Bubur Jagung.
The easiest recipe, for beginner, but so very delicious!
Masa Memasak: 20 Minit
Hidangan: 4
1 tin Ayam
Brand Jagung Cawan Manis
220ml
Ayam Brand Santan Superlight
1
sudu garam
1
sudu besar
Sagu
(secukup rasa)
CARA MEMBUATNYA:
1. Dalam periuk, masukkan Santan Superlight. Gaul pada
api sederhana.
2. Masukkan Krim Jagung Manis dan Jagung Manis.
3. Tambahkan sagu, gula merah dan garam. Masak sehingga
mendidih.
4. Hidang ketika masih panas
The ingredients : Sweet corn, Pandan Leaf, Santan Super Light, gula melaka, some sagoo, as well as sugar and pinch of salt. |
Selamat mencuba, sistur-sistur di rumah! |
The Contest
Aym Brand is having a contest right now!
If u try any of the 7 recipes here, do share it on your Facebook or Instagram with hashtag ##beRAYAmbrand , and tag @ayambrandMalaysia (for Facebook) or @ayambrandMY (for Instagram).
There are 16 weekly prizes and 2 GRAND PRIZES to be won!
If u try any of the 7 recipes here, do share it on your Facebook or Instagram with hashtag ##beRAYAmbrand , and tag @ayambrandMalaysia (for Facebook) or @ayambrandMY (for Instagram).
There are 16 weekly prizes and 2 GRAND PRIZES to be won!
Contest period are from 05/04/2020 till 14/06/2020. Good luck!
Anyway, please #stayathome #dudukrumah #stayathome and #staysafe !!!
Yes Ramadhan is coming soon and we should be prepared eventhough the celebration this year might be smaller. We still can have a small house renovation to have some changes for our house for new year. Btw, thanks for the recipe and the sharing of the contest. Love your blog!
ReplyDeletemcm2 resepi bole cuba tu...bubur jagung baru je makmertua buat, ingat nk buat puding jagung kegemaran ank dara
ReplyDeleteJelly berwarna warni tu geramnya sis tengok. Lepas tu terpandang pulak bubur jagung. Terus terasa nak buat lah....
ReplyDeletesimple je semua resepi, boleh la cuba nanti. moga ada kerajinan hehe
ReplyDeleteMemang di tunggu-tunggu ni , sedapnyaaa lahai..kalau sekarang macam tak kisah, nanti bulan pose, semua benda nak di masaknyaa kannn...
ReplyDeleteInteresting post. Thank you for sharing your information about this Ramadhan contest.
ReplyDeleteAla sedapnya nengok puding buah tu. Makan sejuk2, aumm sangat. Santan light tak pernah Cuba lagi mcm xpernah nampak je kat pasaraya
ReplyDeleteWow nmpk sedap2 semua dessert diperbuat dari santan ayam brand. Boleh la nnt cuba buat bubur jagung tu nnt.
ReplyDeleteSedapnya, macam-macam boleh buat ni..Senang santan dalam kotak, maknan dalm tin ni..nak buatla bubur jagung ni
ReplyDeleteSedapnye menu-menu yang ada dekat atas tu, Lama tak makan seri muka.. sedapnyelah, puding sumi jeli tu pun nampak sedap juga sejuk-sejuk makan time panas waktu siang.. sejuk tekak
ReplyDeleteBanyak rupanya produk Ayam Brand. Bella cuma tahu santan dia je. Banyak resepi dessert menarik ya. Nanti nak beli barang2 Ayam Brand dan cuba buat resepi ni lah.
ReplyDeleteapa yg ada kat rumah aida sekarang adalah sardin ayam brand, sweet corn ayam brand.
ReplyDeletesantan aida minat guna jenama lain.
bubur jagung tu boleh la aida amik resepi ye :)
sedap nyer nampak.
ayam brand ni is a trusted brand. lama bertapak di Malaysia. the only sardin yg aida percaya is always ayam brand's.
Kita pun pakai santan Ayam Brand ni.
ReplyDeleteSatu jenama yang dipercayai dari dulu lagi kan..
Banyak gak ye menu yang boleh disediakan.
Nampak desert desert semua menyelerakan..
Banyaknya resepi nti blhlah cuba, lgpun tak lama lg kita nak sambut bln ramadan
ReplyDeletezul memang suka beli produk Ayam Brand, santan dan sardin dia lebih berkualiti dan tak hancur. Nanti nak beli lagi product Ayam Brand nak buat deesert macam akak kongsi tu, nampak sedapppp
ReplyDeleteSaya juga sangat suka guna bayam brand dalam masakan saya. Sedap dan senang dimasak. Sebelum Hari Raya saya harap saya dapat ubah suai dapur saya sebab sudah ada sedikit kerosakan sana-sini. Minta share kontraktor uabh suai yang baik kalau ada!
ReplyDelete