Friday, August 31, 2012

1 Malaysia

Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan yang ke-55!!! ;) 
Mode hari ni, mode serius & patriotik... Okay teruskan...

Bagi orang2 yang berjuang dulu2, merdeka is free from those colonizer...
Bagi kawan2 i yang baru menamatkan sesi internship mereka pula, merdeka bererti boleh ber-tweet, ber-facebook, ber-youtube tak kira tempat dan masa; boleh bangun dan tidur pukul sesuka hati! (kemain korang ye!)
N bagi kanak2 sekolah, merdeka biasanya lepas2 habis exam, alaaa budak2... ;p

Tapi kenapa sejak akhir-akhir ni, selalu sangat kita dengar Satu Malaysia, One Malaysia (bukan One Utama eh!) kan! Sebabnya, kita dah tak cukup bersatu macam dulu2...!!!(nada menegaskan!) Well, as u all know, Malaysia ni kan terdiri dari masyarakat yang berbilang kaum, so, untuk mencapai status "bersatu" tu adalah perlu! 
Wonderpet pun cakap kot, apa yang penting, hmm, jawablah sendiri...

I selalu dengar cerita je, dulu2, zaman dulu2, zaman mama kecil2, jiran dia ada yang india, ada yang cina, and diaorang main sama2, pergi sekolah sama2... Kalau india tu ada tanam pokok jambu ke, muka tak malu minta je, and india tu akan buat muka ikhlas bagi je; and kalau hari raya, deepavali ke, chinese new year ke, memang gamat la sebab semua orang nak beraya ke rumah semua orang! :) How sweet was that! 
Tapi sekarang, i wonder, ada lagi ke hidup kejiranan begitu? 

Beralih ke zaman 90'an pula, nampak tak ada cerita pi mai pi mai tang tu, cerita tu pun berbilang bangsa, okay je buat lawak sama2! zaman sekarang ni mana ada dah cerita yang begitu, takde siapa2 nak menekankan kepentingan hidup muhibah ni... 

Zaman sekarang ni, melayu dengan melayu pun tak boleh nak ngam, adaa je yang tak puas hati, ada je nak menentang... Dulu2 tak ada teruk macam sekarang, makin tinggi taraf ilmu kita, makin banyak yang kita tak puas hati, semua orang nak menang, semua orang nak cakap diri sendiri betul... Come on la, i tak nampak apa2 yang tak cukup dekat Malaysia ni... Apa yang tak cukup eh? Cukup makan, cukup pakai, cukup sekolah... apa lagi? Or it just, orang melayu dah tak pandai nak bersyukur? or should i say, orang islam di Malaysia???

My school times...

We hang out last week in our hometown, hee! ;) It fun, we talked, we shared, we write those chinese word, afraid that we forgot how to write... :) 
I cover my head now, they asked why (i knew it they'll ask), i explained, and i'm proud to be me now! I'll try to be a better person, better muslim, better malay and better malaysian each day! :) 

I'm from chinese school, my perspective might be slightly different... i went to chinese school, i speak chinese, my friends were all chinese, i can blend with them well, homework masih boleh salin antara satu sama lain, masih boleh mengutuk cikgu bersama2 (jangan ikut perbuatan ini)... For me, yang penting, semua orang tau watak masing2, yang melayu, islam, buat cara islam, tak perlu ikut apa diaorang pakai, apa diaorg makan, mana diaorg pergi untuk mendapat tempat dalam dunia kaum2 lain, but all we have to do is respect them, and please, respect our religion... Baru lah orang nampak, "ohhh, Islam macam ni, eh tapi melayu ni hormat orang laaa!" 

When everyone know who they are, respect each other, then we can be muhibbah! 
heee~ ;)






No comments: