Tuesday, March 6, 2012

As a career woman... ehem2...


Assalamualaikum hello hi :)
Yang paling penting, salam satu malaysia :pp hihi! (pening kepala mat salleh :p)

Oh about the title, saje kasi gempak, nothing actually, well as mentioned in previous post, i am an intern right now, or dalam bahasa melayu, practical #eh ...

Saya menjalani internship ni di sebuah firm, boss saya orang india... Semua pekerja2 dalam firm tu adalah india, tapi semua nye baik dan helpful! (Tapi kalau tiba2 mereka ni jadi singa, garang, or buruk perangai, i update kat twitter eh, stay tuned! kui3x!) :p Walaupun saya selalu je asyik buat salah, tapi takde lah pernah kene marah lagi, (tapi kalau die ada marah2 dalam bahasa die i tak tau lah kan... kalau dalam bahasa die, die marah pun i senyum, ketawa, buat2 macam die tengah buat lawak :p) Dalam firm tu jugak ada isteri boss dan anak boss yang sebaya dengan saya, all of them are very friendly...!

Setiap task i yang boss bagi, pasti dia sertakan dengan seorang mentor untuk guide i, kira tak pernah lagi la terkapai2...
Sebenarnya i masih di peringkat awal and tasks i boleh dikatakan senang lagi... Yelah, kalau baby, mesti meniarap dulu, baru menonggeng, merangkak, baru lah boleh berlari... Orang mengaji, mana ada lahir2 terus bertaranum bagai, mesti baca muqaddam, takpun iqra', lepas tu baru lah fasih baca al-quran, deperbetulkaan tajwid nye, baru lah datang lagu dan tarannum daripada bacaan tu, dan, itu yang paling indah :) !
(eceh, panjang lebar & over sekali i explain!)

Ok, cakap banyak tak guna bro, jom masuk topic!
Kerja i tak susah sangat cuma i kene kurangkan careless, asyik buat silap je... :(( sedih tau!
What i was doing last few days are, prepare documentation untuk hantar kat SSM or CCM or ROC (Semua ni sama je cuma terms die berubah-ubah, kalau tak tau terms tu tanya lah i, or mr google! ;)... Banyak la form-form yang terlibat dalam apa2 sahaja agenda clients seperti mendaftar nama company, menukar nama company, meminjam nama company, transfer shares dalam company etc... Korang tau tak nak guna forms ape? haaaa, I've learnt some forms such as Form 9, Form 48A, Form 6 etc., i've done annual return, and dalam banyak-banyak tu,transfer of shares tu susah sikit kot sebab i subject FAR(Financial Acocunting and Reporting) dulu dapat cukup2 makan je... :p So, ya know~

Boss i cakap kena buat tu semua dulu sebab macam mana nak buat account, kalau how to incorporate a company pun tak reti! Damn~ Tapi kalau 4 bulan asyik buat ni je, i pasti memberontak! Takkan biarkan diri buat secretarial work ni selamanya! Siap!

Adoiii~ Panjang lebar plak iollls explain! padahal xpenting pun! Xpe lah! Dah ter-tulis dah pun, nak buat macam mana, takkan nak delete pulak! Korang baca sahaja lah ekk!

First day ok lah walaupun tak praktikkan cadangan zaris tira nadiah tika haritu untuk mengucapkan "Sila tunjuk ajar" di setiap meja...
First day intern balik2 terus whatsapp my friends, gitu ye! sharing is caring terus! ;)

ANYHOW, for me i TAK SUKA KERJA TAK SUKA INTERN TAK SUKA TAK SUKA TAK SUKA!
Penat kepala penat tengkuk penat leher penat pinggang penat satu badan kene bawa kereta lagi dah penat2, i dah jadi macam driver gila da atas jalan raya tu! ;(
(soeyyy over plak mengadu!)
no matter how good the people at your office, workplace is somehow, still stressful!
(kenyataan tegas di situ :p)
Appreciate our moment & chance studying in MMU k guys ;(


p/s : Ape cerita korang?








No comments: