Sunday, September 4, 2011

Berhubung post sebelum ini : Pengajaran yang...


Sambungan sket dr previous entry... ;p
Bukan ape nak post ni, memang x kenal, memang xde kene mengene, cume mungkin tragedi ini dapat memberi sedikit kesedaran untuk rakyat malaysia dan kite, umat islam...

1. Bersyukur dgn apa yg kita ade...
Rezeki, keamanan, ketenteraman, negara aman damai; dapat study tempat best2, ade scholarship, ade loan, yang patut korang ucap is "Alhamdulillah", tau???!; bulan puasa makan buffet hari2; highway nak cantik, tol kalau bole mau freeeeee; pastu phone pakai nak yang paling mahal, x campur ipad iphone ipod isetan lagi, suh bayar cukai, suh bayar zakat, liat sabo je lah!~~~... Haaa! Itu lah! Bila negara dan aman damai mcm ni, mula lah ade yg nak cari pasal, hentam org tu, hentam org ni, hentam pihak tu pihak ni, marah kerajaan x betul lah dll... tau x maksud SYUKUR? ce dgr lagu raihan yg "syukur2" tu... sedap jugak... ;)
Ce tgk mereka, jangankan nak naik kete, nak merangkak pun takut kene tembak wooo!


2. Kuman seberang laut nampak, gajah depan mata kite buat derk je (rabun dekat tu namanye...;p) ...
Bak kate pepatah, tangan yg memberi lebih baik drpd yg menerima, so, ce fikir balik ape yg kite dah bg kat negara kite, sblm kecoh nak cari salah org sbb xbagi hak kita... ini, hak kite, semangat dok minta, hak org lain, kite bg x???


3. Apa yang penting? Kerjasama!
Tgk orang2 somalia tu, bile sesama rakyat, sesama saudara seagama da mula perang, so how how how, guys? x dapek eden nak nolong... cuba kite kerjasama, macam wonderpets; makan x cukup share2 la, mcm iklan beras Secupak Budi Sepenuh Hati (click) tu, mesti xde gaduh2 kan! =p


Apa2 pun, setiap kejadian itu, ade hikmahnye... Mungkin untuk kita berfikir lebih dalam, dan betulkan kesilapan diri sendiri...
Tengok seorang rakyat malaysia terkorban dalam usaha mendamaikan umat2 islam kat sana, takkan org2 islam kat sini, kite2, asyik bergaduh berebut psp plak?! (ini perumpamaan,ok... Semangat plak i macam ahli politik! Undilah saya untuk pilihan raya akan datang cewah!) =p

p/s : Semangat pulak i buat post ni, untuk peringatan diri sendiri, dan untuk dikongsikan bersama, thanks for reading yeah! ;)






No comments: